Η Ψυχολογική υποστήριξη στο Χρόνιο πόνο

By October 29, 2018Uncategorized

back-pain_1-1024x573

Ο χρόνιος πόνος, σε αντίθεση με τον οξύ πόνο, χρήζει ολιστικής αντιμετώπισης από μία σειρά επιστημόνων Υγείας (Ιατρός/Αλγολόγος, Φυσικοθεραπευτής, Ψυχολόγος κ.α.). Όταν ο πόνος διαρκεί πάνω από τρείς μήνες, τότε μιλάμε για χρόνιο πόνο. Εκείνοι που συναντώνται πιο συχνά είναι οι κεφαλαλγίες, οι πόνοι της μέσης και οι αρθρίτιδες.

Συχνά η φαρμακευτική αγωγή και οι επεμβατικές θεραπείες φτάνουν έως ένα σημείο και πλέον ο ασθενής καλείται να μάθει να διαχειρίζεται και να ζει με τον πόνο. Και παρόλο που τις περισσότερες φορές υπάρχει παθολογική αιτία πόνου, τελικά ο τρόπος που ο ασθενής θα τον αντιληφθεί και θα τον βιώσει είναι υποκειμενικός και οφείλεται συχνά σε ψυχοσυναισθηματικά αίτια.

Η ψυχολογική υποστήριξη έρχεται να βοηθήσει τον ασθενή, έτσι ώστε να αποκτήσει μία ποιοτική ζωή, τόσο σε επαγγελματικό, όσο και σε προσωπικό/κοινωνικό επίπεδο.

Σημαντικό πρώτο βήμα είναι ο πάσχων να μάθει να ξεχωρίζει τα σήματα πόνου, από τον πόνο που τον καθιστά πραγματικά δυσλειτουργικό και να αναθεωρήσει τις σκέψεις του γύρω από τον πόνο. Ο φόβος γύρω από οποιοδήποτε ερέθισμα στο σώμα του πιθανόν να προκαλέσει άγχος, κοινωνική απομόνωση και τελικά αύξηση της έντασης του πόνου.

Δεύτερο σημαντικό βήμα αποτελεί η εκμάθηση στη σωστή αντιμετώπιση του πόνου και η άμβλυνση της αίσθησης της αβοηθητότητας. Ένα μεγάλο μέρος της διαχείρισης του πόνου επαφίεται στα χέρια του πάσχοντος. Η σωστή λήψη της φαρμακευτικής αγωγής, η προγραμματισμένη επίσκεψη στον Ιατρό και η συστηματική παρακολούθηση δραστηριοτήτων/θεραπειών που βοηθούν στη μείωση του πόνου (Φυσικοθεραπεία, Γυμναστική κα) είναι σημεία που ο ασθενής συχνά αμελεί με τη σκέψη του «όλα ή τίποτα», δηλαδή «δεν έχει νόημα καμία προσπάθεια, εφόσον θα ζω με χρόνιο πόνο».

Σίγουρα η αποδοχή του πόνου στη ζωή μας είναι ένα δύσκολο σκαλοπάτι, ωστόσο όταν το ανέβει κανείς εμφανίζονται όλα εκείνα τα εργαλεία της διαχείρισης, τα οποία μέχρι τότε ίσως να μην γνωρίζαμε καν ότι υπάρχουν. Ας φροντίσουμε λοιπόν το σώμα μας και την ψυχή μας… άλλωστε αυτά τα δύο είναι ΕΝΑ.

Αναστασία Λεμονή

Ψυχολόγος, MSc Αντιμετώπιση του Πόνου

Ειδίκευση στη Γνωσιακή – Συμπεριφοριστική θεραπεία

Leave a Reply