Γιατί δεν μπορώ να πετύχω τους στόχους μου;

By January 21, 2019Uncategorized

800px_COLOURBOX10089055
«Νιώθω απογοητευμένος και κουρασμένος, καθυστερεί πολύ η επαγγελματική μου εξέλιξη, δεν αναγνωρίζονται οι προσπάθειές μου, οι συνθήκες στη χώρα μου δεν βοηθούν την κατάσταση, βάζω στόχους και δεν μπορώ να τους πετύχω…!»

«Νιώθω μόνος και δυσκολεύομαι να κάνω μία σχέση. Ήλπιζα μέχρι σήμερα να είχα δημιουργήσει οικογένεια, αλλά οι σχέσεις που συνάπτω δεν προχωρούν και ο στόχος να περάσω στο επόμενο βήμα όλο και καθυστερεί.»

Πόσες φορές έχουμε βάλει στόχους, επαγγελματικούς ή/και προσωπικούς, οι οποίοι δεν πραγματοποιούνται, με αποτέλεσμα να απογοητευόμαστε και να παραιτούμαστε; Τι φταίει; Εμείς, οι άλλοι, οι συνθήκες, η τύχη;

Δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν υπάρχει μία απάντηση!

Δυστυχώς, γιατί δεν υπάρχει ένα «μαγικό κουμπί» που θα πατήσουμε και θα γίνουν όλα εύκολα…

Ευτυχώς, γιατί εν απουσία του «μαγικού κουμπιού», μπορούμε να ανακαλύψουμε και να καλλιεργήσουμε χαρακτηριστικά και αρετές που πιστεύαμε ότι δεν είχαμε!

Η επίτευξη του στόχου είναι μία πολυπαραγοντική διαδικασία και συνήθως χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Η Ψυχολογική υποστήριξη έρχεται να καθοδηγήσει και να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα με ρεαλιστικούς στόχους, συχνά διαιρώντας τους σε υποστόχους και δημιουργώντας ένα «ημερολόγιο» δραστηριοτήτων προσανατολισμένων στον αρχικό μας στόχο. Για να ανέβουμε από το 1ο στο 10ο σκαλοπάτι (στόχος), χρειάζεται να διασχίσουμε και τα ενδιάμεσα.

Παράλληλα, σημαντική διαδικασία αποτελεί η ανάλυση του αρχικού στόχου. Είναι πράγματι εφικτός; Είναι δικός μας στόχος ή αποτελεί στόχο που «κληρονομήσαμε» από το οικογενειακό – κοινωνικό – φιλικό περιβάλλον; Τι θα αλλάξει στη ζωή μας και τι κίνητρα έχουμε για να αγωνιστούμε; Ποια είναι τα πιθανά εμπόδια που θα βρεθούν μπροστά μας και τι «εργαλεία» θα χρησιμοποιήσουμε τότε; Ποιος μπορεί να μας βοηθήσει και να μας υποστηρίξει στην προσπάθειά μας; Ποια χαρακτηριστικά μας θα βοηθήσουν και ποια πιθανόν θα μας «σαμποτάρουν»; Σε ποια μέρη χρειάζεται να κινηθούμε; Πόσο επηρεάζει η κατάσταση της χώρας που βρίσκομαι;

Πόσες φορές έχουμε ακούσει τη φράση «δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δεν θέλω»!

Ακόμα κι αν καταλήξουμε λοιπόν ότι θέλουμε κάτι πάρα πολύ, ο δρόμος για την απόκτησή του αποτελείται από μικρότερες προσπάθειες τόσο σε πρακτικό, όσο και σε ψυχοσυναισθηματικό επίπεδο.

Εσείς τι στόχους βάλατε για το νέο έτος;

Αναστασία Λεμονή

Ψυχολόγος, MSc Αντιμετώπιση του Πόνου

Ειδίκευση στη Γνωσιακή – Συμπεριφοριστική θεραπεία

Leave a Reply