Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού – Autism awareness day 2019

By April 2, 2019Uncategorized

Αυτισμός

Κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, η ημέρα είναι αφιερωμένη στην ενημέρωση και αποδοχή του Αυτισμού. Σε μια προσπάθεια να φωτίσει τις άγνωστες πτυχές, να ενημερωθεί το ευρύ κοινό και να κατανοήσει καλύτερα, τι είναι αυτισμός και πως είναι να ζεις με αυτόν. Παράλληλα τιμά τις μοναδικές ικανότητες που έχουν τα άτομα με αυτισμό. Επικεντρώνεται η ημέρα στις δεξιότητες των ατόμων και στο τι μπορούν να προσφέρουν στον κόσμο μας.

Ο αυτισμός είναι μια παρεξηγημένη κατάσταση όπως και οι αυτιστικοί είναι μια παρεξηγημένη κοινωνική ομάδα. Τα παιδιά που κάνουν θόρυβο, που δεν ακούν τους γονείς τους, που φωνάζουν, που δεν σε κοιτάνε στα μάτια. Που προκαλούν αναστάτωση σε ένα χώρο, που δεν τηρούν τους κανόνες, που είναι κακομαθημένα παιδιά. Στερεότυπα που οφείλονται στην άγνοια, στην έλλειψη εκπαίδευσης της κοινωνίας μας. Όχι στα παιδιά και ενήλικες με φάσμα αυτισμού.

Η κοινωνία μας προκαλεί, δεν αποδέχεται, αποξενώνει, απομονώνει παιδιά και ολόκληρες οικογένειες. Τους οδηγεί στο να κλειστούν στο σπίτι, να αποκλειστούν κοινωνικά, επαγγελματικά και οικονομικά. Χιλιάδες παιδιά και ενήλικες που έχουν μάθει να μην ζουν! Για να μπορούμε να ζούμε οι υπόλοιποι καλύτερα. Λες και ο τέλειος μικρόκοσμος μας δεν μπορεί να αντέξει τις ατέλειες. Και όμως, η ομορφιά βρίσκεται πίσω από την ατέλεια, στην λεπτομέρεια που σου ξέφυγε, στο μυστήριο χαμόγελο ενός ανθρώπου με αυτισμό.

Παρόλο που έχω γράψει και έχουμε μιλήσει συχνά για τον αυτισμό, ανακαλύπτω συνεχώς πως ειδικά η ελληνική κοινωνία, βρίσκεται σε άγνοια. Τι καλύτερο από 10 εξηγήσεις και συμβουλές από έναν ενήλικα με αυτισμό; Που θα σου μιλήσει με απλό τρόπο για τους αυτιστικούς. Και αν από αύριο δεν μπορείς να αλλάξεις το πώς σκέφτεσαι, αντιδράς και τι γνωρίζεις περί αυτισμού και αναπηρίας….τότε το πρόβλημα είναι μόνο δικό σου!
Elijah John Kihlstadius

Ο Elijah μας εξηγεί όσα εύχεται να ξέρουμε για τα άτομα με αυτισμό και το πώς να δείξεις το ενδιαφέρον σου!

Τι ευχόμαστε να ήξερες για εμάς.

  1. Είμαστε διαφορετικοί! Δεν μπορείς να μας συγκρίνεις με άλλους ανθρώπους ή να μας σκέφτεσαι με τον ίδιο τρόπο που σκέφτεσαι όλους τους άλλους. Γιατί οι διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού είναι νευρολογικές. Μπορεί να δείχνουμε απόλυτα τυπικοί εξωτερικά. Όταν όμως στην πραγματικότητα σκεφτόμαστε και συμπεριφερόμαστε πολύ διαφορετικά, από αυτούς που εσύ αποκαλείς «φυσιολογικούς» ανθρώπους.
  2. Δεν είμαστε ανίκανοι. Σίγουρα υπάρχουν πολλές καταστάσεις που για εμάς είναι δύσκολες να λειτουργήσουμε καθημερινά όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν είμαστε ικανοί να ζήσουμε τις ζωές μας.
  3. Δεν αντιδρούμε πάντα κατάλληλα. Συνήθως τα άτομα που βρισκόμαστε στο φάσμα του αυτισμού δυσκολευόμαστε να επεξεργαστούμε και να κατανοήσουμε τις κοινωνικές νόρμες. Ειδικά όταν πρόκειται σε κοινωνικές συμπεριφορές και αντιδράσεις. Δεν σημαίνει ότι είμαστε ανώριμοι ή ότι δεν μας νοιάζει. Απλά σημαίνει ότι μερικές φορές δεν ξέρουμε πως υποτίθεται ότι πρέπει να ενεργήσουμε ή να ανταποκριθούμε
  4. Δεν κατανοούμε πάντα το συναίσθημα. Συχνά δεν αντιδρούμε κατάλληλα γιατί απλά δεν καταλαβαίνουμε το συναίσθημα, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Και πάλι, δεν σημαίνει ότι δεν μας νοιάζει. Απλά είναι δύσκολο για εμάς να ξέρουμε πώς να αντιδράσουμε.
  5. Δεν είμαστε «χαλασμένοι». Δεν χρειαζόμαστε φτιάξιμο, δεν χρειαζόμαστε κάποια λύση και σίγουρα κάποια θεραπεία. Χρειαζόμαστε ανθρώπους να μας αγαπήσουν και να μας αποδεχτούν. Να καταλάβουν ότι αυτοί είμαστε.

Πώς να ενδιαφερθείς για κάποιον που ζει στο φάσμα του αυτισμού.

  1. Να είστε υπομονετικοί. Μερικές φορές μπορεί να μας πάρει περισσότερο χρόνο για να απαντήσουμε σε ερωτήσεις ή καθήκοντα. Γιατί απλά σκεφτόμαστε με πολύ πιο λεπτομερή τρόπο από ότι ο περισσότερος κόσμος. Αρκετά συχνά άτομα με αυτισμό και ειδικά άτομα με σύνδρομο Άσπεργκερ, νιώθουμε σαν αν μιλάμε σε μια δεύτερη γλώσσα όταν μιλάμε σε άλλους. Χρειαζόμαστε ένα επίπεδο κατανόησης. Ώστε όταν κάνουμε λάθη, που θα κάνουμε, να μην φοβόμαστε ότι θα είστε νευριασμένοι μαζί μας.
  2. Άκουσε μας. Κυρίως λέμε αυτό ακριβώς που θέλουμε να πούμε. Και εννοούμε αυτό που είπαμε. Χρειαζόμαστε ανθρώπους να ακούσουν τι προσπαθούμε να πούμε. Να μην υποθέτουν ότι ίσως υπονοούμε κάτι άλλο από αυτό που είπαμε.
  3. Προσπάθησε να αποφύγεις τις ξαφνικές και απρόσμενες αλλαγές. Μπορεί να μας προκαλέσουν άγχος και νευρικότητα. Σε ανάλογες καταστάσεις δεν ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. Γιατί δεν έχουμε ετοιμαστεί πνευματικά για αυτές ακόμα.
  4. Ρώτησε μας λεπτομερείς ερωτήσεις για ότι μας ενδιαφέρει. Αν για παράδειγμα κάποιος αγαπάει τα αεροπλάνα, ρωτήστε ποιο είναι το μεγαλύτερο αεροπλάνο που φτιάχτηκε ποτέ. Όταν λαμβάνουμε λεπτομερείς ερωτήσεις για ότι μας ελκύει το ενδιαφέρον, μας βοηθάει να κατανοήσουμε που πηγαίνει η συζήτηση. Και μας κάνει να νιώθουμε πιο άνετα όταν σου μιλάμε.
  5. Μην ενοχλείστε μαζί μας αν δεν σας κοιτάμε και αποφεύγουμε την επαφή με τα μάτια. Το πιο πιθανόν είναι πως σας δίνουμε την απόλυτη προσοχή μας. Απλά τείνουμε να μην κοιτάμε τους ανθρώπους που μιλάνε γιατί μας βοηθάει να συγκεντρωθούμε στο τι ακούμε και στο τι λέει ο συνομιλητής μας.

*Να θυμάστε κάτι σημαντικό: όταν γνωρίζετε ένα άτομο με αυτισμό, γνωρίσατε απλά ένα άτομο μόνο. Κανένας αυτιστικός δεν είναι ίδιος με κάποιον άλλον. Όλοι μας είμαστε διαφορετικοί, αποδέξου το!

Πηγή: https://www.newsitamea.gr/2019/04/01/pagkosmia-imera-enimerosis-apodochis-aytismoy-stis-2-aprilioy-10-exigiseis-symvoyles-enan-aytistiko-vinteo/

Leave a Reply