Τεχνική Bowtech: Πως μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση του άγχους και του στρες

By November 27, 2019Uncategorized

«Δεν προλαβαίνω», «δεν έχω χρήματα», «είμαι πιεσμένος στη δουλειά», «με πιάνει πονοκέφαλος από την πίεση που αισθάνομαι», «όταν αγχώνομαι αναπνέω δύσκολα», φράσεις που λέμε και ακούμε συχνά στην καθημερινότητα μας.

Το άγχος και το στρες είναι η φυσική αντίδραση, ο φυσιολογικός μηχανισμός άμυνας και προστασίας του σώματος στις καταστάσεις που νιώθει «απειλή» από τα ερεθίσματα κινδύνου που λαμβάνει και αυτόματα πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτά μέχρι να παρέλθουν. Παρόλο που σε λογικά πλαίσια είναι μια φυσιολογική λειτουργία προστασίας μας, ο σύγχρονος τρόπος ζωής και μια παρατεταμένη παραμονή σε αυτή την κατάσταση μπορεί να τα καταστήσει επιβλαβή για την σωματική και πνευματική μας υγεία.

Καθημερινά το σώμα μας βάλλεται από ενδογενείς ή εξωγενείς παράγοντες, θετικούς ή αρνητικούς (ερεθίσματα) που ενεργοποιούν την «μάχη, φυγή, πάγωμα» και τελικά μας προκαλούν άγχος/στρες. Τέτοιοι μπορεί να είναι δυσκολίες στον εργασιακό χώρο, οικονομικά προβλήματα, η διαχείριση του χρόνου, εντάσεις στις διαπροσωπικές σχέσεις, μια κοινωνική υποχρέωση που θέλουμε να πάμε, αλλά δεν έχουμε χρήματα πχ.να πάρουμε ένα δώρο και πολλά άλλα θέματα που ο κάθε ένας μας ξεχωριστά καλείται να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει. Όποια και αν είναι η αιτία που μπορεί να ενεργοποιήσει αυτόν τον μηχανισμό, το άγχος/στρες μπορεί να γίνει χρόνιο και επιπλέον να επιφέρει άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας στο σώμα. Το καλύτερο είναι να γίνει διάγνωση από τους ειδικούς και να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Σε όλο αυτό λοιπόν που βιώνουμε καθημερινά, σύμμαχος στη αντιμετώπιση τους μαζί με την βοήθεια του ειδικού ψυχίατρου, ψυχοθεραπευτή και λοιπών συναφών ειδικοτήτων ή τεχνικών διαχείρισης άγχους, μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματικά και η τεχνική Bowen (Bowtech).

Πρόκειται για μια ολιστική θεραπευτική μέθοδο που ενεργοποιεί τον μηχανισμό αυτοΐασης του σώματος. Μέσα σε όλες τις σωματικές, ή μη, παθήσεις από τις οποίες μπορεί το σώμα να νοσήσει είναι το άγχος και το στρες. Το Bowtech μπορεί να είναι η συμπληρωματική θεραπευτική προσέγγιση σε συνεργασία με τον θεραπευτή της ψυχικής υγείας ή τον ψυχίατρο.

Πως δουλεύει; Είναι μια τεχνική εφαρμογής ήπιων κινήσεων στο σώμα που δίνει ελεγχόμενα ερεθίσματα στον μυϊκό και συνδετικό ιστό. Επιτυγχάνεται έτσι να έρθει η ισορροπία στο σώμα μέσω του Αυτόνομου νευρικού συστήματος, βοηθώντας να  «καταλαγιάσει» η συνεχής υπερδιέγερση στην οποία βρίσκεται. Γνωρίζουμε πως το Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα είναι ευαίσθητο στους στρεσογόνους παράγοντες, έλεγχει πάνω από το 80% των λειτουργιών του σώματος και τον τρόπο που ρυθμίζει το στρες στο οργανισμό μας. Μέσω της ενεργοποίησης του ΑΝΣ μπορούν να επανέλθουν οι λειτουργίες του σώματος σε κανονικό ρυθμό μετά από καταστάσεις έντασης.

Όταν βιώνουμε συνεχές άγχος και στρες, το Αυτόνομο Νευρικό σύστημα βρίσκεται σε συνεχή υπερδιέγερση και αν δεν το αντιμετωπίσουμε το αποτέλεσμα είναι να προκαλούνται επιπλέον προβλήματα στον οργανισμό μας. Στη διάρκεια εφαρμογής της τεχνικής Bowen πάνω στο σώμα, το Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα «περνά» από το μοντέλο «μάχης, φυγής, πάγωμα» (συμπαθητικό σύστημα), στην «ανάπαυση, χαλάρωση και αποκατάσταση» (παρασυμπαθητικό σύστημα). Αποτέλεσμα είναι το σώμα να χαλαρώνει, να απο-φορτίζεται, να  βελτιώνεται η αναπνοή. Σταδιακά διαπιστώνεται η μείωση των συμπτωμάτων υπερφόρτωσης λόγω άγχους/στρες και άλλων προβλημάτων που μπορεί να υφίστανται λόγω αυτών, όπως πχ. αναπνευστικά προβλήματα, πεπτικά, καρδιαγγειακά, κεφαλαλγίες κλπ.

Ο αριθμός και η συχνότητα των συνεδριών για την αντιμετώπιση του άγχους/στρες που θα χρειαστούν, εξαρτάται από τις ανάγκες του ατόμου – λαμβάνεται ιστορικό – και την ανταπόκριση του στην κατάσταση αυτή. Το σχήμα θεραπείας εξατομικεύεται καθώς η κάθε περίπτωση είναι μοναδική. Σε όλο αυτό ο πρακτικός θεραπευτής είναι συνοδοιπόρος να ακούσει τις ανάγκες για να κινηθεί αναλόγως, να εξηγήσει τις λεπτομέρειες που αφορούν τη μέθοδο και την πορεία της διαδικασίας, να εφαρμόσει την τεχνική και να κατευθύνει παρέχοντας πληροφορίες / οδηγίες για το τι πρέπει να κάνει ο λαμβάνων τη θεραπεία την περίοδο αυτή.

Η φροντίδα του εαυτού μας και η διαχείριση του άγχους μπορεί να επιτευγχθεί για να επανέλθει η ισορροπία στο σώμα. Στους παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν, το Bowtech μπορεί να αποτελέσει ένα δυνατό σύμμαχο. Όταν το άγχος υποχωρεί το σώμα μας ηρεμεί, η αναπνοή μας βελτιώνεται, η σκέψη μας είναι πιο καθαρή, έχουμε ενέργεια και διάθεση να κάνουμε πράγματα. Δοκιμάστε το!

Πέπη Δρακουλινάκου,

Bowtech Practitioner & Pilates Trainer

Πηγή φωτογραφίας: https://www.settershealthcentre.com.au/

Leave a Reply