Ακούστε το κομμάτι με τις περισσότερες “ψυχοθεραπευτικές” ιδιότητες στην ιστορία της Μουσικής

By March 13, 2020Uncategorized

Ένας ειδικός στις “ψυχοθεραπευτικές” ιδιότητες της μουσικής ήταν τις προάλλες στην ΕΡΤ και είπε πως το κομμάτι με τις περισσότερο τέτοιες ιδιότητες είναι η ‘Σονάτα 448 για Δύο Πιάνα’ του Μότσαρτ.

Την έψαξα και την άκουσα.

Ιδού 🙂

Επιπλέον μαθαίνω πως το κομμάτι έχει το περίφημο Mozart Effect σύμφωνα με τον Βρετανικό Οργανισμό Επιληψίας. Έρευνες έδειξαν πως ακούγοντας το κομμάτι βελτιώνονται οι δεξιότητες χωρικής συλλογιστικής μας (ως χωρικό συλλογισμό ορίζουμε την διαδικασία με τη βοήθεια της οποίας σχηματίζουμε ιδέες για τις ιδιότητες και σχέσεις στο χώρο, τις αναπαριστούμε με πραγματικές και νοερές εικόνες και τέλος τις διαχειριζόμαστε για την αντιμετώπιση καταστάσεων.)

Επίσης, ακούγοντας το κομμάτι μειώνονται οι επιληπτικές κρίσεις των ασθενών.

Μόνο άλλο ένα κομμάτι στην ιστορία της μουσικής έχει (σχεδόν) τόσες πολλές ψυχοθεραπευτικές ιδιότητες, και το έγραψε ο Έλληνας new age συνθέτης Yanni. Λέγεται “Acroyali/Standing In Motion” και περιέχεται στο πολυπλατινένιο άλμπουμ του Yanni Live at the Acropolis. Έχει κι αυτό το “Mozart effect” κυρίως επειδή μοιάζει τόσο πολύ στη σονάτα του Μότσαρτ στο τέμπο, στη δομή και τη μελωδία. Να το κι αυτό:

Μια πρόταση της:
Ιωάννας Αποστολούλου

MScPhD, Ψυχολόγος, Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Leave a Reply