Η βασική φιλοσοφία του Κέντρου Μαβίλη

Το κέντρο δημιουργήθηκε με τέσσερις βασικούς άξονες/ πεποιθήσεις:

Α) κάθε μέλος της κοινωνίας δικαιούται έγκαιρη παρέμβαση για την αντιμετώπιση και θεραπεία ψυχικών προβλημάτων
Β) Η έγκαιρη παρέμβαση λειτουργεί τόσο σαν θεραπεία όσο και σαν πρόληψη για την ανάπτυξη σοβαρότερων και χρονιότερων διαταραχών
Γ) Κάθε μέλος της κοινωνίας δικαιούται εύκολη πρόσβαση στο κατάλληλο είδος θεραπείας και είναι ηθική ευθύνη όλων μας, και κυρίως εμάς των ειδικών, να προσπαθούμε για την διευκόλυνση ατόμων που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στο χρονικό και οικονομικό μέρος της θεραπείας
Δ) τα βραχύχρονα ψυχοθεραπευτικά μοντέλα, καθώς χρησιμοποιούν τεχνικές επικεντρωμένες στην άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματα, έχουν φανεί ιδιαίτερα αποτελεσματικά στη βελτίωση ψυχολογικών δυσκολιών και στην γρήγορη αποκατάσταση της λειτουργικότητας του ανθρώπου.

 

Στόχος μας λοιπόν είναι η παροχή ψυχοθεραπευτικής παρέμβασης
• βραχύχρονης
• επικεντρωμένη στη λύση
• απλής
• προσιτής

Η θεραπευτική μας μέθοδος συνοψίζεται στα επτά βήματα για την αλλαγή: «αν θέλεις να αλλάξει κάτι, πρέπει να αλλάξεις κάτι!»

1. Αναγνώρισε ότι έχεις κάποια δυσκολία (αγχώνεσαι πάρα πολύ χωρίς να υπάρχει τόσο σοβαρός λόγος, η διάθεσή σου είναι συχνά αρνητική, θυμώνεις υπερβολικά εύκολα, δυσκολεύεσαι να διεκδικήσεις το δίκιο σου, κλπ).
2. Κατανόησε με την βοήθεια του θεραπευτή σου τι προκάλεσε αυτή την δυσκολία καθώς και τι την συντηρεί.
3. Πίστεψε ότι αυτό μπορεί να αλλάξει, βάζοντας ωστόσο ρεαλιστικούς στόχους.
4. Μάθε με τη βοήθεια του θεραπευτή σου τρόπους και τεχνικές αντιμετώπισης ( πως να αλλάζεις την σκέψη σου από αρνητική σε πιο ρεαλιστική, την αντικατάσταση συμπεριφορών που δεν βοηθούν με άλλες πιο λειτουργικές καθώς και την επιμελή φροντίδα του εαυτού σου.
5. Δούλεψε συστηματικά για την απαλλαγή από την δυσκολία, εφαρμόζοντας τις τεχνικές/τρόπους που μαθαίνεις στην θεραπεία σου.
6. Και όταν κάνεις την αλλαγή και βελτιώσεις τη ζωή σου…Επιβράβευσε τον εαυτό σου και γιόρτασε την επιτυχία σου!
7. Διατήρησε όσα πέτυχες προσπαθώντας να θυμάσαι και να εφαρμόζεις όσα σκέφτηκες και έμαθες με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας.
 
Δουλεύουμε κατά βάση με την γνωσιακή συμπεριφοριστική μέθοδος ψυχοθεραπείας λόγω των ειδικών χαρακτηριστικών της που ταιριάζουν στη φιλοσοφία μας (βραχύχρονος χαρακτήρας, συνεργατικότητα, επικέντρωση στο εδώ και τώρα, εκμάθηση τεχνικών αλλαγής σκέψης/συμπεριφοράς, υψηλή αποτελεσματικότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα κ.α)

Λίγα λόγια για τη γνωσιακή-συμπεριφοριστική θεραπεία

Τι είναι η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία;

Πρόκειται για μια μορφή ψυχοθεραπείας, η οποία επιχειρεί την αναγνώριση, ρεαλιστική αξιολόγηση και τροποποίηση δυσλειτουργικών σκέψεων και συμπεριφορών. Δεν πρόκειται για μια αφελή προτροπή, τύπου: «απλά σκέψου θετικά!».
Σε βοηθά να συνειδητοποιήσεις ότι πιθανόν να περνάς περισσότερο χρόνο εστιάζοντας στα αρνητικά της ζωής σου, παρά στα θετικά. Εάν μπορούσες να αντιλαμβάνεσαι τη στιγμή που αρχίζεις να ρέπεις προς τον αρνητισμό και να τον αντικαταστήσεις με πιο υγιή και ρεαλιστικό τρόπο σκέψης, η ζωή σου θα γίνει πολύ καλύτερη. Είναι για μια μορφή ψυχοθεραπείας που εστιάζει σε τρέχοντα προβλήματα και όχι σε αυτά του παρελθόντος, ενώ φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική θεραπεία για πολλές διαταραχές.
Η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας που εστιάζει σε τρέχοντα προβλήματα και όχι σε αυτά του παρελθόντος. Λόγω της υψηλής της αποτελεσματικότητας σύμφωνα με σύγχρονα και αξιόπιστα ερευνητικά δεδομένα, του βραχύχρονου χαρακτήρα αλλά και του χαμηλού σχετικά κόστους, σε πολλές χώρες έχει καθιερωθεί ως θεραπεία εκλογής για πολλά είδη συναισθηματικών διαταραχών, όπως η κατάθλιψη, οι αγχώδεις διαταραχές, οι διαταραχές της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, τα προβλήματα ζεύγους, οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες κλπ.
 

Ποια είναι η θεωρία πίσω από τη γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία;

Σύμφωνα με το γνωστικό μοντέλο, η διάθεση και η συμπεριφορά μας επηρεάζεται από τον τρόπο που σκεπτόμαστε. Π.χ. Έχω πολύ καιρό να τηλεφωνήσω στη φίλη μου. Σκέφτομαι ότι θα είναι θυμωμένη και απογοητευμένη μαζί μου. Η σκέψη αυτή με κάνει να ντρέπομαι και να φοβάμαι. Η συμπεριφορά που προκύπτει είναι να αναβάλω να την πάρω τηλέφωνο.
Αλλά και η προβληματική συμπεριφορά επηρεάζει με τη σειρά της τον τρόπο που σκεφτόμαστε, σύμφωνα με το συμπεριφοριστικό μοντέλο,. Π.χ. διαρκώς αναβάλλω να τηλεφωνήσω στη φίλη μου με αποτέλεσμα να σκέφτομαι ότι θα είναι θυμωμένη και απογοητευμένη μαζί μου και να νιώθω ντροπή και φόβο.
Μια από τις βασικές πεποιθήσεις της γνωσιακής συμπεριφοριστικής θεραπείας είναι να καταλαβαίνεις για ποιο λόγο κάνεις αρνητικές σκέψεις. Το να γνωρίζεις για ποιο λόγο είσαι δυστυχισμένος μπορεί να σε κάνει να νιώσεις καλύτερα, επειδή η ίδια η γνώση φαίνεται πάντα ωφέλιμη και αποτελεί και το κλειδί της κατανόησης της δυσκολίας σου.
Ωστόσο, δύσκολα θα δεις κάποια απτή βελτίωση στη ζωή σου αν δεν αποκτήσεις τη συνήθεια να αντιμετωπίζεις τις αρνητικές σου σκέψεις και συμπεριφορές και να τις αντικαθιστάς, χρησιμοποιώντας τις τεχνικές της γνωσιακής συμπεριφοριστικής θεραπείας.

Τι είναι η αυτόματη αρνητική σκέψη;

Η αυτόματη αρνητική σκέψη είναι μια πολύ γρήγορη (αυτόματη) ερμηνεία της πραγματικότητας με έντονο και απόλυτο αρνητικό χαρακτήρα. Για παράδειγμα: δίνω την λάθος απάντηση στην ερώτηση που έθεσε ο καθηγητής στο αμφιθέατρο και αμέσως σκέφτομαι: «όλοι θα λένε πως είμαι ένας βλάκας». Πρόκειται λοιπόν για έναν διαστρεβλωμένο τρόπο σκέψης που δεν υποστηρίζεται από τα γεγονότα, αλλά ταιριάζει με τις πεποιθήσεις που έχεις για τον εαυτό σου και τους άλλους.
Η αυτόματη αρνητική σκέψη είναι επιλεκτική, καθώς εστιάζει μόνο σε στοιχεία που την υποστηρίζουν. Άλλο συνηθισμένο παράδειγμα αρνητικής σκέψης είναι το να θεωρείς ότι τα πράγματα πρέπει να είναι τέλεια και πως οτιδήποτε δεν είναι 100% τέλειο είναι αποτυχία. Άλλο παράδειγμα είναι να παραβλέπεις εντελώς τα θετικά και να εστιάζεις στα αρνητικά.
Αυτός ο τρόπος αρνητικής σκέψης μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, κατάθλιψη, ή εθισμούς. Επιπλέον, η αρνητική σκέψη τείνει να είναι απόλυτη και αμετάβλητη. Τείνεις να σκέφτεσαι με όρους τύπου “όλα ή τίποτα” και αντιστέκεσαι στην αλλαγή. Για παράδειγμα, μπορεί να νομίζεις ότι είσαι μια αποτυχία σε όλα, και να μην δίνεις καμία σημασία στις ενθαρρύνσεις και συμβουλές των φίλων σου.
Η αρνητική σκέψη είναι εμπόδιο στο να αλλάξεις τον εαυτό σου. Κάθε αλλαγή φαίνεται κάτι φοβερό. Δεν μπορείς να δεις τα μικρά βήματα, και δεν έχεις την ενέργεια για τα μεγάλα βήματα, οπότε νιώθεις παγιδευμένος.
 

Τι προκαλεί την αρνητική σκέψη;

Η αρνητική σκέψη βασίζεται συνήθως σε υποβόσκουσες αρνητικές πεποιθήσεις που έχεις διαμορφώσει για τον εαυτό σου και τους άλλους. Οι βαθύτερες αυτές πεποιθήσεις δημιουργούνται, διατηρούνται και ενδυναμώνονται σαν αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης της γενετικής προδιάθεσης, της επίδρασης των άλλων αλλά και της έκθεσης του ατόμου σε τραυματικές εμπειρίες.
Για παράδειγμα, ένα παιδί το οποίο από τη φύση του είναι ιδιαίτερα αγχώδες, το οποίο έχει μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον όπου οι γονείς τόνιζαν και έδειχναν να αποδέχονται μόνο τα θετικά του χαρακτηριστικά ενώ τιμωρούσαν αυστηρά τις αρνητικές του συμπεριφορές, διαμόρφωσε μια πεποίθηση του τύπου «εάν δυσαρεστήσω τους άλλους θα πάψουν να με αγαπούν».
Έτσι έμαθε να συμμορφώνεται με τις επιθυμίες των άλλων, οι οποίοι με τη σειρά τους επιβράβευαν αυτή τη συμπεριφορά ενισχύοντας την (πχ. Δασκάλα: «είδατε πόσο καλό παιδιά είναι ο Γιάννης, δεν δημιουργεί ποτέ πρόβλημα, δεν φέρνει ποτέ αντιρρήσεις, είναι ΠΑΝΤΑ ευγενικός/συμμορφωμένος/υπάκουος/δεκτικός/ήρεμος κλπ.)

(Παραπομπή: www.CognitiveTherapyGuide.org)

 

Σε τι διαφέρει η γνωσιακή – συμπεριφοριστική από τις άλλες ψυχοθεραπείες;

Η γνωσιακή – συμπεριφοριστική επικεντρώνεται στο παρόν, στα τωρινά σας προβλήματα. Αν τα τωρινά σας προβλήματα σχετίζονται με συναισθηματικές δυσκολίες του παρελθόντος, τότε γίνεται αναφορά στο παρελθόν για να βρεθούν οι συσχετίσεις και να αποκτήσει νόημα η προβληματική συμπεριφορά. Είναι δομημένη και σταθερά προσανατολισμένη στους στόχους.
Έχει βραχεία διάρκεια καθώς επιδιώκει την όσο το δυνατόν συντομότερη αλλαγή της προβληματικής συμπεριφοράς. Ο θεραπευόμενος έχει ενεργητικό ρόλο στην θεραπευτική διαδικασία και η θεραπευτική αλλαγή βασίζεται στην καλή συνεργασία μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου.
Από κοινού θα θέσετε τους επιθυμητούς στόχους, θα αποφασίσετε για τις τεχνικές που θα εφαρμοστούν, θα καταστρώσετε το θεραπευτικό σχέδιο που θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τις δυσκολίες σας και θα συμφωνήσετε για τον τρόπο αξιολόγησης της πορείας της θεραπείας σας.
 

Πόσο διαρκεί;

Πρόκειται για ένα βραχύχρονο θεραπευτικό μοντέλο, με συνήθη διάρκεια περίπου 15-25 συνεδρίες. Κάθε συνεδρία διαρκεί 50 λεπτά και μπορεί να γίνεται σε εβδομαδιαία βάση ή δεκαπενθήμερη, ανάλογα με τις ανάγκες. Η διάρκειά της όλης θεραπείας εντούτοις, εξαρτάται από το είδος του προβλήματος, το πόσο αποτελεσματική είναι για σας αλλά και το ρυθμό με τον οποίο επιθυμείτε να εργαστείτε. Η θεραπεία λήγει όταν επιτευχθούν οι στόχοι που έχετε θέσει εσείς μαζί με το θεραπευτή σας, ενώ προγραμματίζονται και κάποιες επαναληπτικές συνεδρίες, οι οποίες λειτουργούν προληπτικά για την πρόληψη υποτροπών.
 
Παρέχουμε τις υπηρεσίες μας σε κεντρικό σημείο της Αθήνας (Παστέρ 10, 115 21, Πλ. Μαβίλη) σε ένα ζεστό και φιλικό χώρο, δίπλα σε Μετρό/συγκοινωνίες. Το κέντρο μας είναι στη διάθεσή σας από Δευτέρα έως Παρασκευή, 10:00 – 21:00.
Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας ενημερώσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες στο 2130423374 ή στείλτε γραπτό μήνυμα στο 6974476895 .
Για επικοινωνία μέσω mail στο ccmavili22@gmail.com